Besni Ali Erdemoğlu Meslek Yüksekokulu

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü

Hakkında

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programımızın amacı muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren, muhasebeci veya müşavirlik bürolarının ve kamu veya özel sektörde faaliyet gösteren işyerlerini muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyaç duyduğu ara insan gücünü yetiştirmektir. Muhasebe alanındaki temel bilgileri kavrayabilme, muhasebenin fonksiyonlarını ve önemini kavrayabilme, mesleği ile ilgili mevzuatı takip edilebilme, muhasebe kayıtlarını yapabilme becerisi kazandırma, finansal yapıyı analiz etme ve örgüt içerisinde karar verme sürecinde yer alma, finansal değerleri kullanabilme becerisi kazandırılmayı amaçlamaktadır.

BÖLÜM OLANAKLARI

Programın amacı, kamu ve özel sektör işletmelerine muhasebe alanında ara eleman yetiştirmektir. Öğrencilere öğrenim süreleri boyunca temel muhasebecilik bilgi ve becerileri yanında teknolojiyi kullanma bilgi ve becerisi kazandırılmaktadır. Programı bitiren öğrencilere önlisans diploması ile Muhasebe Meslek Elemanı ünvanı verilmektedir. Mezunlar muhasebe bürolarında, işletmelerin muhasebe departmanlarında, bankalarda iş bulabilmekte, kendi adlarına gerekli şartları sağlayarak muhasebe bürosu açabilmektedirler. Bu programı bitiren öğrencilere önlisans diploması ile Muhasebe Meslek Elemanı ünvanı verilmektedir.
Muhasebe programının temel amacı öğrencileri teorik bilgilerin yanında uygulamalarla desteklemektir.İki yıllık bu programda verilen dersler, öğrencilerin muhasebe alanında çalışabilmeleri için yeterli bilgileri kapsayan içeriklerle dizayn edilmiştir. Bölüm mezunları dikey geçiş sınavında başarılı olmak koşuluyla örgün öğretimde Fakültelere; sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesine dikey geçiş yapabilirler.

Programın Amacı

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programının temel amacı; muhasebe ve vergi konularında hizmet veren şirketlerin, mali müşavirlik bürolarının, ticari işletmelerin muhasebe bölümleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe ve finans servisinde sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına işyeri açıp (Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Bürosu) çalıştırabilecek nitelikli ara insan yetiştirmektir.

Kabul Koşulları

Öğrencilerin, lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenen şartları yerine getirmesi gerekir. Programa, ÖSYM tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılmaktadır. 

Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve mezun olabilmeleri için öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden başarılı olmaları gerekmektedir. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler “İşletme Yönetimi Ön Lisans Derecesi” almaya hak kazanırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Öğrenciler programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” alanında ön lisans derecesi ile mezun olurlar.

 

 

Program Profili ve Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu program kapsamında, muhasebe, vergi ve finansman konusunda hizmet veren, kamu kurum veya kuruluşlarının, özel kesim muhasebe veya müşavirlik bürolarının ve ticari firmaların muhasebe, vergi ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılıyacak nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla  iki yılı (dört yarıyıl) kapsayacak şekilde uygulamalı ve teorik dersler verilmektedir. Ayrıca II. yarıyıl sonunda 30 iş gününü kapsayacak şekilde sektörde zorunlu staj yapılmaktadır. Böylelikle öğrencilerin teorik ve uygulamalı derslerde edindikleri bilgileri aktif iş hayatında pekiştirmeleri sağlanmaktadır. 

Programı tamamlayan ve eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi  tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda alınan puan ve geçiş yapılmak istenen bölümün kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçme olanaklarına sahiptirler.  

Ek olarak ön lisans eğitimden sonra eğitimine devam ederek dört yıllık lisans eğitimini tamamlayan ve diğer yasal zorunlulukları yerine getirenler, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği tarafından açılan sınavlarda başarılı olmaları durumunda "Serbest  Muhasebeci Mali Müşavir" unvanını alarak, kendi işlerinin sahibi olma olanağına da sahiptirler.

İş Olanakları

Bu programdan mezun olan öğrenciler, muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili bölümleri ile ticari işletmelerin muhasebe servislerinde ve her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca program mezunları, dikey geçişle fakülteye geçmeleri veya açık öğretim fakültesine devam ederek mezun olmaları halinde, diğer yasal zorunlulukları yerine getirenler Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği tarafından açılan sınavlarda başarılı olmaları durumunda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını alabilmekte ve kendi bürolarını açabilmektedirler.

Program Çıktıları

  1. Muhasebe ile ilgili temel kavramları ve belgeleri tanıyabilme,
  2. Finansal tablolardan bilanço ve gelir tablosu düzenleme ile ilgili ilkeleri kavrayabilme, bilgisayar ortamında kayıt yapabilme, finansal tabloları düzenleyebilme
  3. Muhasebeyle ilgili paket program kullanabilme.
  4. Vergi ve Sosyal Güvenlik Hukuku hakkında temel kavramları kavrayabilme ve bu kanunları muhasebeye entegre ederek gerekli belgeleri düzenleyebilmeli, muhasebeyle ilişkilendirmeyi sağlayabilmeli

Program Ders Kataloğu

BESNİ MYO
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI
DERS KATALOĞU (2020-2021 MÜFREDATI)

1.Yarıyıl Ders Planı

 

Ders Kodu

Ders Adı

T+U+L

Zorunlu/Seçmeli

AKTS

Grup Kodu

Grup Ders Adedi

 

AİİT 101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

ENF 101

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

2+0+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 101

GENEL MUHASEBE - I

3+1+0

Zorunlu

6

 

 

 

MVU 103

MİKRO İKTİSAT

3+0+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 105

GENEL İŞLETME

3+0+0

Zorunlu

3

 

 

 

TD 101

TÜRK DİLİ I

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

YD 101

YABANCI DİL I

2+0+0

Zorunlu

3

 

 

[G]

SEÇ-1

SEÇMELİ DERS HAVUZU (2 DERS SEÇİLECEK)

1+1+0

Seçmeli

12

 

2

 

 

 

 

Toplam AKTS

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Yarıyıl Ders Planı

 

Ders Kodu

Ders Adı

T+U+L

Zorunlu/Seçmeli

AKTS

Grup Kodu

Grup Ders Adedi

 

AİİT 102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

ENF 102

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II

2+0+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 102

GENEL MUHASEBE - II

3+1+0

Zorunlu

6

 

 

 

MVU 104

MAKRO İKTİSAT

2+0+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 108

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

2+0+0

Zorunlu

3

 

 

 

TD 102

TÜRK DİLİ II

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

YD 102

YABANCI DİL II

2+0+0

Zorunlu

3

 

 

[G]

SEÇ-2

SEÇMELİ DERS HAVUZU( 2 DERS SEÇİLECEK)

1+1+0

Seçmeli

12

 

2

 

 

 

 

Toplam AKTS

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Yarıyıl Ders Planı

 

Ders Kodu

Ders Adı

T+U+L

Zorunlu/Seçmeli

AKTS

Grup Kodu

Grup Ders Adedi

 

MVU 203

MALİYET MUHASEBESİ

3+1+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 205

VERGİ HUKUKU

2+0+0

Zorunlu

3

 

 

 

MVU 207

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

MVU 209

FİNANSAL YÖNETİM

3+1+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 211

KAMU MALİYESİ

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

MVU 215

BİLGİSAYARLI MUHASEBE -1

3+1+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 217

TİCARET HUKUK BİLGİSİ

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

ST 201

STAJ 1

0+0+0

Zorunlu

4

 

 

[G]

SEÇ-3

SEÇMELİ DERS HAVUZU(1 DERS SEÇİLECEK)

2+0+0

Seçmeli

10

 

2

[G]

SKS

ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS

1+1+0

Seçmeli

2

 

1

 

 

 

 

Toplam AKTS

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Yarıyıl Ders Planı

 

Ders Kodu

Ders Adı

T+U+L

Zorunlu/Seçmeli

AKTS

Grup Kodu

Grup Ders Adedi

 

MVU 204

TÜRK VERGİ SİSTEMİ

2+1+0

Zorunlu

3

 

 

 

MVU 206

MALİ TABLOLAR VE ANALİZİ

3+1+0

Zorunlu

4

 

 

 

MVU 208

ŞİRKETLER MUHASEBESİ

2+1+0

Zorunlu

3

 

 

 

MVU 210

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ

1+1+0

Zorunlu

2

 

 

 

MVU 212

MUHASEBE DENETİMİ

2+0+0

Zorunlu

2

 

 

 

MVU 214

BİLGİSAYARLI MUHASEBE -2

3+1+0

Zorunlu

4

 

 

 

ST 202

STAJ 2

0+0+0

Zorunlu

4

 

 

[G]

SEÇ-4

SEÇMELİ DERS HAVUZU(2 DERS SEÇİLECEK)

3+0+0

Seçmeli

16

 

2

 

 

 

 

Toplam AKTS

30