Kuruluş
2012 yılında ek kontenjandan öğrenci alınması ile Eğitim-Öğretime başlayan Mekatronik Programı, bünyesindeki üç öğretim elemanıyla eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Mekatronik Teknikerliği
Derecenin Seviyesi: Ön Lisans
Çalışma Şekli: Tam Zamanlı
Kabul ve Kayıt Şartları
1 - Lise ve dengi okul diploması, 2 - Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (YGS)'den yeterli puan.
Dereceye Yönelik Kurallar
Mekatronik Programında ön lisans derecesi elde edebilmek için (Mekatronik Teknikeri unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri en az DC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) 45 günlük zorunlu staj dönemini tamamlamış olmak ve bu staj için hazırlanan raporların geçer not almak.
Program Profili
Mekatronik Programı, endüstride kullanılan mekatronik sistemlerin tasarımı, yapımı, ölçümleri ve işletimi üzerine eğitim öğretim veren bir programdır. Bu programda temel bilimlere yönelik derslerin yanı sıra hidrolik-pnömatik, mikro-denetleyiciler ve robot teknololojisi gibi mekatronik alanına özgü dersler verilmektedir. Programın ana hedefi, hızla gelişen bilim ve teknolojinin gerektirdiği bilgi birikimine, bu bilgileri pratiğe aktarabilecek becerilere, aynı zamanda analiz ve sentez yapabilme yeteneğine sahip teknikerler yetiştirmektir. Mekatronik programı mezunları, sürekli eğitim bilinci içerisinde; mezuniyetlerinden birkaç yıl sonra, yapay zekâ, otomasyon, kontrol ve robot teknolojilerinin kullanıldığı, tasarım ve üretim yapan her türlü sanayi kuruluşunda, araştırma merkezlerinde ve fabrikalarda çalışabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve yarıyıl sonu sınavında en az 35 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Mezuniyet Şartları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve 45 iş günü mesleki stajını tamamlayan öğrencilere MEKATRONİK TEKNİKERLİĞİ alanında ön lisans diploması verilir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Mekatronik Programı mezunları kamu ve özel sektörde meslekleri ile ilgili pek çok alanda istihdam edilmekte ve kendi işlerini de kurabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS sınavından yeterli puanı alarak ilgili Üniversitelerin kontenjan şartlarını sağlamaları durumunda Lisans programlarda öğrenim görebilirler.
Bölüm Olanakları :
Program; öğrencilerin kullanımı için derslikler, eğitim-öğretim ve araştırma için PC, Hidrolik-Pnömatik ve Elektrik laboratuvarlarıyla donatılmıştır. Yüksekokulun yeni olması sebebiyle, Program laboratuvar imkanları her geçen gün iyileştirilmektedir.